Wermlands Nation

 

Gamla hemsidan / Old homepage

 
OBSERVERA: Du har nu råkat komma till nationens gamla webbsidor!
Informationen på denna sida är inte aktuell och har inte uppdaterats sedan 2013.
Följ denna länk för att komma till den nya hemsidan.

NOTE: You have now inadvertently reached the old web pages of the nation!
The information on this page is not current and has not been updated since 2013.
Follow this link to reach the new home page.

Vad är Wermlands Nation?

Wermlands Nation i Linköping är en studentförening för dig som är intresserad av traditionellt nationsliv, dvs. fester och andra sociala aktiviteter för alla studenter oavsett utbildning. Hos oss finns en samhörighet med de underbara landskapen Värmland och Dalsland. Vi kanske hejar på Färjestad, sjunger Värmlandsvisan, äter nävgröt eller pratar dialekt. Det får du "stå ut med" om du inte har så stark anknytning till våra landskap :-)

Vi har utbyte med vännationer i Uppsala, Lund, Helsingfors, Oslo och Köpenhamn. Det är något vi är stolta över och som verkligen är både roligt och lärorikt. Genom oss har du chansen att få uppleva student- och nationslivet i andra universitetsstäder!

Wermlands Nation bildades 1985 och vi har alltså funnits i 27 år i Linköpings studentliv! Vi firade vårt 25-årsjubileum ordentligt i mars 2010. Nu ser vi fram mot fler roliga år, gärna tillsammans med dig, så bli medlem nu för att inte missa något! [Bli medlem]

Läget idag, hösten 2012

Med endast några månader kvar till den utlovade apokalypsen i december 2012 (filmen "2012" du vet) så kommer vi givetvis att ge allt! Den här höstterminen satsar vi på många roliga aktiviteter, stora som små. Som exempel har vi gratis medlemsmiddagar, sporttävlingar och sist men inte minst vår stora fest Älgjakten. Vi i styrelsen skulle också uppskatta lite hjälp av aktiva studenter för att hitta på och fixa en del aktiviteter. Vi är till för er, och ni har faktiskt en jättechans att vara med och påverka och skapa nya traditioner!

Vi har tyvärr inga aktiviteter i Norrköping, så om du bor eller studerar där får du resa till Linköping för att ha kul med oss.

Läs lite mer om vår historia här nedan och låt dig inspireras inför framtiden! Fotona är från några av våra stordåd, klicka gärna på dem för att få mer info.

Mer om nationen och vår historia

Nationer finns vid många universitet i Norden och har ända sedan 1600-talet (jo, faktiskt) fungerat som en samlingsplats för studenter från olika landskap eller landsdelar. Linköpings universitet formades först under 1960- och 70-talet och sedan 1978 har det funnits nationer här. Nationslivet formligen exploderade under 80-talet.

Wermlands Nation bildades den 28:e februari 1985 som den 15:e nationen i ordningen i Linköping. Under cirka 20 år var vi en av de mest aktiva nationerna, men runt 2005 minskade tyvärr intresset bland studenterna att engagera sig, något som drabbade även många andra studentföreningar. Efter några tunga år är vi nu tillbaka igen med en ny styrelse och full fart framåt!

Vårt geografiska upptagningsområde är Värmland och Dalsland, men alla studenter är välkomna som medlemmar. Nationerna i Linköping är helt ideella och inte del av något obligatorium. Tanken med nationen är att ge sina medlemmar en rikare studietid genom olika typer av arrangemang och möjligheter att engagera sig i studentikos verksamhet. Det som skiljer oss från sektionerna är att vi vänder oss till alla utbildningar och inte satsar på jättefester eller s.k. "kravaller". Vi får inte heller något ekonomiskt stöd från studentkårerna.

Naturligtvis har det hos oss alltid funnits inslag av värmländsk kultur och ”stôlligheter”, som diktläsning på dialekt, nävgröt, värmländska sånger på sittningar, eller hyllningar till älg och varg. Som värmlänning är det skönt att hitta fränder när livet i förskingringen blir ”tôligt” eller man vill heja på Färjestad.

Aktiviteter

Naturligtvis har fester och sittningar varit en viktig del av Wermlands verksamhet. Men stora opersonliga fylleslag har aldrig varit vår melodi, snarare lite mindre sittningar med annorlunda stil, upptåg och gyckel. En Wermlandsfest är alltid en riktig finsittning med snaps, toastmaster, mycket sång, punsch till kaffet, osv. Vi avslutar alltid med att sjunga Värmlandsvisan.

Största aktiviteten har alltid varit tredagarsfesten Älgjakten, som äger rum i oktober/november. Under Älgjakten äter vi nävgröt, tävlar i skogen, avnjuter finsittning och käkar söndagsbrunch. Andra traditionella sittningar är Recentiorsgasque i september (för nya studenter, recentiorer), Julbord i december och en Vårfest i maj. Vart femte år har vi också känt oss manade att fira Jubileum med lite extra fin fest.

Men minst lika typiskt för Wermlands har varit de mindre aktiviteterna. Vi har anordnat olika temakvällar, som våffelkväll eller bastubadkvällar, och olika slags provningar för vin, punsch eller choklad. När tillfälle har getts har vi besökt olika kulturarrangemang (teater, konsert, spex), gjort studiebesök och rundresor, eller hejat på Färjestad i Cloetta Center. Vi har också haft återkommande arrangemang som tvårätters söndagsmiddagar eller klassiska pubkvällar.

Ett seriöst inslag hos Wermlands har varit våra kontakter med hembygden i Värmland och Dalsland. Vi var pionjärer med att arrangera arbetsmarknadsdagar, företagskvällar och missionering till gymnasieskolor. En klassiker är arbetsmarknadsdagen ”VARJ” (Värmlands Arbetskrafts Jakt) som anordnades under ett antal år.

Bredden på aktiviteterna har gjort att det alltid funnits något för alla smaker i Wermlands. [Se mer foton från aktiviteter]

Vännationer

Wermlands har vännationer och kontaktnationer vid andra nordiska universitet för att utveckla samarbetet mellan studenterna i olika städer och bibehålla den nordiska studenttraditionen. Det är tradition att vännationerna besöker varandra på sina respektive större arrangemang (årsfest och dylikt). Detta kallas stipperesor och är väldigt roligt och givande för aktiva i nationen. Dessa resor är öppna för alla medlemmar, men vi brukar prioritera platserna till de som hjälper till i nationen eller som är beredda att engagera sig framöver (ett litet tips). [Mer om vännationerna]

Aktiva

Nationen har en styrelse som håller i all verksamhet. När nationen växer och verksamheten ökar ännu mer kommer vi att återinrätta ett festeri eller andra utskott för information, nationslokal, näringslivskontakter etc. Utskotten ger möjlighet för medlemmarna att engagera sig i nationen på en nivå som passar var och en, i mån av intresse och tid. [Kontakta de aktiva]